Begleithund Test – Trafik Uyumlu Refakat Köpek Sınavı
Trafik Uyumlu Refakat Köpek SınavıTüm ırkların yapabileceği bir sınavdır. Bu sınav çok zor olmamakla birlikte, Sahibin köpeğini tanıması, Köpek spor hakkında fikir sahibi olması için önemli bir sınavdır. İstendiği taktirde sizin köpeğinizi bu sınava biz sokabiliriz. Ama tavsiyemiz sizi tarafımızdan bu sınava hazırlamak ve başarılı kılmaktır.

BH sınavının ardından SchH, Arama kurtarma ya da herhangi bir branşta eğitimi tamamlanana kadar,köpeğiniz yetişkin olana kadar eğitim merkezinde çalışmalara devam edebilirsiniz. Kim bilir belki bu işi bir hobi olarak görüp uluslararası yarışmalara köpeğinizle katılabilir, hatta herhangi bir branşta ülkemizi temsil edebilirsiniz.

İtaat: Toplam 60 Puan dan oluşur. Bu puanın %70 ini almak SchH 1 sınavına geçmek için yeterlidir. İki bölümden oluşur

BÖLÜM A

1. Sevk Kayışlı Takip – (15 puan)

İdareci: Köpeği idare eden kişi!

Sınavın başlangıcında idareci kendini ve köpeğini sportmence hakeme rapor etmelidir. İdareci sahaya sevk kayışlı bir şekilde girer ve pozisyonunu alır ve aşağıda şemasını göreceğiniz paterni yapmaya hazır olur. Başlangıç pozisyonu; Köpek idarecinin sol tarafında, dize yakın bir şekilde otururak bekler.
İdareci hakeme bakar ve ondan “başla” işaretini bekler. İşaret gelir gelmez idareci “takip” komutuyla sınava başlar. İdareci, köpek sol tarafta diz hizasında, sevk kayışında stress olmadan yaklaşık 40-50 adım durmadan normal adımla yürümelidir. 40 adım sonra idareci köpeğiyle tam bir dönüş yapmalı(idareci sola 180 derece dönüş göstererek dönüşü tamamlamalı) ve 10 adım daha normal yürümelidir. 10 adım yürüdükten sonra 10 adım koşarak ve ardından 10 adım yavaş takip yapmalı, sonra tekrar normal “takip” yürüyüşüne devam etmelidir. Değişik hızlarada “takip” komutu gösterildikten sonra idareci 10 adım daha yürür ve sağa dönüş yapar. Yaklaşım 15-20 adım sonra tekrar sağa döner ve 15-20 adım düz gider. Sonra tam bir dönüş yapar 10 adım yürür ve aniden köpeğiyle durur. Hakeme baktıktan sonra tekrar “takip” komutu verir ve 10 adım sonra sola dönüş yapar ve grubun içine girer. Grupta 4 kişi olur, idareci bu dört dört kişinin yanlarından geçerek 8 yapar ve ortalarında durur. Yine hakemin onayıyla gurubun dışına çıkar ve Sevk kayışını çıkararak guruba bir kez daha girer. Ardından Takip paternini bir kez daha sevk kayışsız yapar.

2. Sevk Kayışsız Takip – (15 puan)

Bu bölümde sevk kayışlı yapılan disiplinin aynısı sevk kayışsız olarak yapılır. Yapılması gereken takip şeması yandaki gibidir.

3. Hareket Halinde “OTUR” Komutu – (10 puan)

İdareci pozisyonunu alır yaklaşık 10-15 adım sonra hiç durmadan köpeğine “otur” komutu verir ve ileriye doğru 30 adım yürür. Sonra döner ve hakeme bakar. Hakem işaret verdiğinde köpeğinin yanına döner.

4. Hareket Halinde “YAT” Komutu – (10 puan)

İdareci pozisyonunu alır yaklaşık 10-15 adım sonra hiç durmadan köpeğine “yat” komutu verir ve ileriye doğru 30 adım yürür. Sonra döner ve hakeme bakar. Hakem işaret verdiğinde köpeğini yanına çağırır. Köpek istekli bir şekilde idarecisinin yanına gelir önünde oturur.

Sahibi “yanıma” komutu verir. Köpek idarecisinin sol tarafına takip pozisyonuna geçer.

5. Dikkat Dağıtıcılı Uzun Yat Bekle – (10 puan)

Hakemin belirlediği noktaya idareci köpeğine “yat” komutu verir ve yaklaşık 20 adım uzaklaşır.

Yukarıdaki 4 madde başka bir idareci tarafından tamamlanana kadar köpek yatmak zorundadır. Bu tamamlandıktan sonra itaat fazı sona erer. Sahibi “yanıma” komutu verir. Köpek idarecisinin sol tarafına takip pozisyonuna geçer.

BÖLÜM B – TRAFİK TEST

Sınava katılmış tüm idareciler sevk kayışlı olarak trafiğe çıkarlar. Yaklaşık 1 km yürüyüş yapılır. Trafikte araçlar, Yaya, bisiklet vs.. olur.

Hakem köpeklerin sergiledikleri davranışlara bakar ve değerlendirir. Köpek kendine güvenmeli, Çekinin ya da agresif davranış göstermemeli rahat olmalıdır.

Trafik testi sona erdiğinde idareciler köpekleriyle birlikte hakeme doğru gider, önünde dururlar ve hakemin elini sıkarlar. Köpek hakeme agresyon göstermemelidir! Köpek/ler idarecisi tarafından bir ağaca, cite duvara ya da herhangi bir yere bağlanır.İdareci köpeğin göremeyeceği bir yere gizlenir. Göz kontağı olmamalıdır. Köpek oturabilir, yatabilir. Ayakta durabilir! Köpeğin ya da sınavdaki diğer köpeklerin önünden başka bir köpek başka bir idareci tarafından geçirilir. Köpek/ler geçiş yapan köpeğe agresyon göstermemelidir.